maanantaina, kesäkuuta 23, 2008

Ydinvoimaa tuetaan massiivisesti

Ydinvoiman lisärakentamisen yksi perustelu on iät ja ajat ollut se, että ydinvoima ei tarvitse yhteiskunnan tukea tai muuta sellaista. Höpsis.

Kuten jo aikaisemmin on todettu, niin energiayhtiöt käärivät päästökaupalla sievoiset voitot ja nyt asiaa on sitten selvitelty hieman lisää. Lainataan tähän HS:n otsikko suoraan: Ydinvoimayhtiöt lypsävät valtavia tukiaisia päästökaupasta. Rahassa mitattuna kyse on vuosittain noin 500 miljoonasta eurosta, jotka Suomen 4 ydinvoimalaa keräävät tukiaisina energiafirmoille.

Kuvio menee pääpiirteissään niin, että valtio jakaa päästöluvat sähköntuottajille ilmaiseksi. Sähkötuottajat siirtävät saamansa luvat taseeseen. Koska ne ovat taseessa, ne voidaan siirtää kustannuslisänä kuluttajien sähkölaskuihin myös muiden kuin kivihiilellä tehdyn sähkön osalta ja kuluttaja siis maksaa käytännössä tyhjästä energiayhtiöille. Myös ydinvoimalla tuotetusta sähköstä.

Ei siis ole mikään ihme, että Suomeen halutaan rakentaa nippu ydinvoimaloita, vaikka ensimmäistäkään ei oikeasti tarvita. Julkisen vallan massiivinen tuki ydinvoimalle tekee sen lisärakentamisesta hyvin houkuttelevaa.

Liiketoiminnassa kuluttajille löytyy kyllä kaikenlaisia tarpeita heti, jos toiminta on niinkin voitollista ja vieläpä valtion siunauksella subventoitua kuin ydinvoimalla hoidettu sähköntuotanto. Valtiohan tässä ei hyödy mitään, koska se vain käytännössä lahjoittaa kuluttajien rahat energiafirmoille, eikä edes ymmärrä verottaa tätä ansiotonta tuloa.

Saisikos tähän toimintaan nyt jotain tolkkua ja häpyä? Valtion tehtävänä on lopettaa kansalaisten suorastaan härski lypsäminen ja leikata turhat tuet pois energiafirmoilta. Energian hinnassa on nousupaineita muutenkin ja nyt nähty tukitoiminta vain hämärtää markkinoiden toimintaa.

EDIT 8:29: Niin. Valtion rahoitus uusiutuville energiamuodoille mukaanlukien tutkimus-ja tuotekehitys, verotuet ja muut tuet on noin 160 miljoonaa euroa vuodessa (Työ- ja elinkeinoministeriö: PDF). Tästä 90 miljoonaa euroa menee tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Verotukia 10 miljoonaa euroa. Tässä valossa puolen miljardin ydinvoimatuki (joka ei siis ole tukea esimerkiksi tuotekehitykselle tai vastaavalle) on suorastaan härskiä toimintaa ja asettaa koko suomalaisen energiapolitiikan jotakuinkin naurettavaan valoon.

Ei kommentteja: